Pentru a putea dona sange este necesar sa parcurgi cativa pasi simpli, care implica:
- pregatirea pentru donare
- inregistrarea ca donator
- donarea propriu-zisa
Pregatirea generala pentru donare
E necesar sa indeplinesti urmatoarele conditii pentru a putea dona sange si pentru ca un alt om sa poata beneficia de ajutorul tau:
- varsta cuprinsa intre 18-60 ani – donatorii cu varsta intre 50-60 ani, trebuie sa prezinte anual cand vin la donare adeverinta de la medicul de familie ca nu sufera de afectiuni cronice cu tratamente.
- greutate peste 50 kg la femei si la barbati peste 55 kg
- tensiune arteriala sistolica intre 100-180 mmHg
- puls regulat, 60-100 batai/minut
- sa nu fi suferit interventii chirurgicale, tatuaje, piercing in ultimele 6 luni
- pentru femei: sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie – 1 an dupa nastere, in perioada alaptarii, in perioada menstruala si 5 zile dupa perioada menstruala
- sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 72 de ore inaintea donarii
- sa nu fi sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine, tratament antibiotic, antiinflamator, dislipidemic, obezitate grad ≥ III ( sau G≥ 130 kg) , leziuni cutanate active (herpes etc.), steroizi body-building etc.
- sa nu fi avut antecedente: hepatice, TBC, malarie, sifilis, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie (peste (-) 6 dioptrii), cancer
IMEDIAT INAINTE DE DONARE SE RECOMANDA:
- Consumul unei mese sarace in grasimi de exemplu: pâine cu gem, biscuiţi, covrigi, banane, cafea, apă, suc etc. NU CONSUMATI: lapte şi derivate, carne, ouă.
- Odihnă cel putin 6 ore/noapte inainte de donare
- Consumul unei cantitati suficiente de lichide naturale: apa, ceai. De exemplu, poti manca micul dejun format din fructe, legume, cereale, iaurt. Poti bea si o ceasca de cafea sau ceai.
- Sa practici repaus in sala de asteptare vreme de pana la aproximativ 30 minute (pentru a evita lipotimia)
- Sa nu fumezi cu cel putin o ora inainte si 2 ore dupa donare
- Sa nu consumi alcool cu 72 de ore inainte de donare
- Sa nu desfasori efort fizic intens cu 12 ore inainte de donare si la 12 ore dupa donare
IMEDIAT DUPĂ DONAREA DE SÂNGE RECOLTAT:
Organismul dvs. va reface volumul de sânge care v-a fost recoltat în câteva ore. Pentru a accelera aceasta recuperare, va sfătuim să beţi lichide încă de la sfârşitul donării ( fără băuturi alcoolice).
Sunt de evitat:
- fumatul în primele 2 ore postdonare
- şofatul prelungit,
- sporturile suprasolicintante, ciclismul, nataţia
- orice situaţie care are risc de cădere, munca la inaltime
- expunerea solară
EXAMENE REALIZATE LA FIECARE DONARE:
Testările biologice obligatorii pentru fiecare donare de sânge, în conformitate cu exigenţele Directivei 2002/98/CE şi cu reglementările naţionale, sunt: grupa ABO şi Rh D; Anticorpi anti-HIV 1 şi 2; Ag HBs; Anticorpi anti-HCV; Anticorpi anti-HTLV;diagnosticul serologic al sifilisului; ALT (alanin-amino-transferază).
Rezultatele investigaţiilor medicale se pot vedea pe site-ul CTS CLUJ la rubrica Rezultate in 3 zile lucratoare.
BENEFICII DONATORI (conform H.G. 1364/2006):
- un card încărcat cu valoarea de 280 RON
- o zi liberă de la locul de muncă/învăţământ în ziua donării;
- reducere de 50% la abonamentul lunar pe RATUC pe o singura linie.
Inregistrarea ca donator
Prezinta-te la fisierul centrului de transfuzii cu actul de identitate si completeaza formularului de autoexcludere. Acest formular se completeaza cu maxima responsabilitate si sinceritate.
Prezinta-te la controlul biologic predonare care consta in: efectuarea grupei sanguine, a hemoglobinei si a glicemiei la nevoie.
Consultatia medicala la cabinetul medical unde se evalueaza chestionarul de autoexcludere, rezultatele controlului biologic pre-donare si se efectueaza examenului clinic propriu-zis (tensiunea arteriala, puls, greutate, examen obiectiv). In urma acestei consultatii, donatorul poate fi admis, amanat temporar sau respins definitiv de la donarea de sange.
Donarea propriu-zisa
Donarea propriu-zisa care are loc in sala de recoltare. Ti se va colecta o cantitate de sange de 450ml in timp de 8-10min. Va fi folosita o strusa de donare sterile, de unica folosinta, dezambalata in timp real, sub ochii tau. Donarea va fi supravegheata de medicul specialist.
Donatorului i se elibereaza bonurile valorice, adeverinta pentru zi libera si reducerile pe mijloacele de transport.
ÎN CAZUL ÎN CARE AŢI UITAT O INFORMAŢIE IMPORTANTĂ SAU AŢI AVUT REACŢII ADVERSE POSTDONARE CARE POT INFLUENTA CALITATEA SANGELUI DONAT, VĂ RUGĂM SĂ SUNAŢI LA CENTRUL NOSTRU DE DONARE :Tel./Fax.: 0364 411254, 0264 592882 (distributie sange si laboratoare)
Toate informatiile furnizate se regăsesc în: HG1364/2006, ordin 1193/2007, legea 37/2008, legea 282/2005, legea 1226/ 2006.