Donarea de sânge
Prin donare de sange se întelege recoltarea de sange/componente sanguine de la un donator, indiferent de metoda de recoltare utilizata. In Romania, donarea de sange este anonima, voluntara și neremunerata.
Drepturile donatorului (conform H.G. 1364/2006):
- un card încărcat cu valoarea de 280 RON
- o zi liberă de la locul de muncă/învăţământ în ziua donării;
- reducere de 50% la abonamentul lunar pe RATUC pe o singura linie.
Traseul donatorului
- Prezentare la fișierul centrului de transfuzii cu actul de identitate și completarea formularului de autoexcludere. Acest formular se completeaza cu maxima responsabilitate și sinceritate.
- Controlul biologic predonare care consta în: efectuarea grupei sanguine, a hemoglobinei și a glicemiei la nevoie.
- Consultatia medicala la cabinetul medical unde se evalueaza chestionarul de autoexcludere, rezultatele controlului biologic predonare și se efectuaeaza examenului clinic propriu-zis ( tensiunea arteriala, puls, greutate, examen obiectiv). In urma acestei consultatii donatorul poate fi admis, amanat temporar sau respins definitiv de la donarea de sange.
- Donarea propriu-zisa care are loc în sala de recoltare.
- Donatorului i se elibereaza bonurile valorice, adeverinta pentru zi libera și reducerile pe mijloacele de transport.
Tipuri de donare
- donarea autologa – se refera la donarea de sange si componente sanguine prelevate de la o persoana cu intentia de a fi ulterior transfuzate in exclusivitate aceleași persoane (în cazul interventiilor chirurgicale programate).
- donarea alogena – se refera la donarea de sange si componente sanguine prelevate de la un donator voluntar care îndeplinește criteriile de admisibilitate, care urmeaza a fi folosite în terapia transfuzionala la pacienti.
Chestionar pentru donatorul de sange
Va rugam sa accesati cele doua chestionare de mai jos: